24 Aralık 2011 Cumartesi

Oluklu mukavva kutu tipleri


Standart Kutular 
Boy * En * Yükseklik ölçülerine, dalga
ve kâğıt cinsine uygun katlama payları ilave edilerek hesaplanabilen, kapak boyları değiştrilerek biçimsel olarak farklılaştırılabilen kutulardır. Standart kutu ambalajı, oluklu makinasından, oluklara dik gelen izleri (rilleri), boyuna ve enine kesimi yapılarak çıkarlar. Bir sonraki işlemler dizisinde; kutunun baskısı yapılır, oluklara paralel ril ve yarıkları yapılır, ekleme kulağı ve kenar ıskartası kesilir ve varsa hava delikleri, tutamakları kesilir. 

Kalıplı Kutular 
Düz veya silindirik kontrplak üzerine, ambalajın açık şekline göre, çeşitli tipte kesme katlama bıçakları yerleştirilerek hazırlanan kalıplarla kesilen; sonsuz biçimsel esnekliğe sahip kutulardır. Avrupa'da kullanımları çok yaygındır, ülkemizde de süratle artmaktadır. Kalıplı kutular, Rotary die-cutter (silindirik kalıpla kesen) veya Flat bed die-cutter (düz kalıpla kesen) makinalarla üretilirler. 

Oluklu Mukavva Kutu Tipleri 

Oluklu mukavva kutu tipleri FEFCO tarafından Uluslararası Mukavva Kutu kodu başlığı altında yayınlanmıştır.Kesikli Tip Koli (Slotted Type) ; bir parçalı, yan, alt ve üst birleştirme yerleri, tutkal ile yapıştırılabilen veya bant ya da dikişle birleştirilebilen kutulardır.

Teleskopik Kutu ( Telescope Type) ; Birden fazla parçalı olup, bir ana kutu ve buna geçirilen kapak kutuyu içerir.

Katlamalı Kutu  ; Genellikle tek parçalıdır. Kutunun tabanı, kapak ve duvarları birleştirilerek şekil verilir. Tutma yerleri, kilitleme kulakları ve teşhir amaçlı kutular bu tip dizayn ile birleştirilerek oluşturulabilir. 

Sürgülü Kutu ; Biri diğeri içinde değişik yönlerde kayabilen parçalardan oluşmuştur. Bu grup, diğer kutular için dış kılıf olarak kullanılabilen kutuları da kapsar.

Sağlam Kutu Tipi ; Bir ara gövde ve iki ayrı uç parçasından meydana gelmiştir.Kullanımdan önce bunlar dikiş veya benzeri bir işlemle birleştirilir. 

Kendinden Kurulu Kutu Tipi ; Bir parça halinde olup, kutu üreticisi tarafından önceden yapıştırılmış olduğu için, düz olarak taşınmakla beraber basit bir işlemle kullanıma hazır duruma getirilebilir. 

İç Bölme Parçaları ( Interior Fitments); Bunlar, separatör, sıkıştırma elemanı ve diğer bölme parçalarını ihtiva ederler. 

Kullanımlarına bağlı olarak ambalajlar iki ana gruba ayrılırlar: 

Dağıtım Ambalajları; paketledikleri malı, üreticiden tüketiciye ulaştırana dek birarada tutar, korur, dopalar ve tanıtırlar. 

Tüketici Ambalajları; dağıtım ambalajı özelliklerine ek olarak, perakende satışa uygun 
miktarda paketlenmiş malın, sessiz satıcısıdırlar. Basit görünümlerine karşın, oluklu mukavva kutular, bu fonksiyonların tamamını yerine getirebilecek güçlü strüktüre ve özelliklere sahiptirler.


OLUKTAŞ OLUKLU MUKAVVA KUTU AMBALAJ SAN.
www.koli.gen.tr

1 yorum: